Otevřete si dokument ve Wordu

Dotazy? Pište na náš e-mail

Informace k situaci související s vyjádřením ministra vnitra pro deník Právo dne 5. 8. 2010

Informace ministra vnitra o plánovaném propouštění policistů a hasičů a jeho konstatování, že nezbytným předpokladem pro případné propouštění v řadách policie i hasičů je změna zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů zveřejněná dne 5.8.2010 v deníku Právo, a převzatá dalšími médii, vyvolala okamžitou nesouhlasnou reakci předsedkyně OS kolegů předsedů OS hasičů a NOSP ČR.

Spolu s kolegy z OSH a NOSP ČR jsme hned ráno 5.8.2010 požádali ministra vnitra o schůzku v co nejbližší době, protože zprávy o propouštění v médiích vyvolaly velký odpor a obavy o další osud jednotlivců i celé Policie ČR a HZS. Vyvolaly také nejistotu příslušníků ostatních bezpečnostních sborů, a to z důvodu ministrem avizované změny zákona.

6. 8. 2010 po poledni sám ministr vnitra telefonicky kontaktoval mne, předsedu OSH a předsedu NOSP ČR s tím, že se v nejbližším možném termínu v příštím týdnu uskuteční další oficiální schůzka, kde se bude jednat o úsporných opatřeních, platech, propouštění a změnách zákona o služebním poměru. Telefonického rozhovoru využila předsedkyně OS ke sdělení nesouhlasného stanoviska OS ke zveřejněným záměrům ministra vnitra. Důrazně ministra vnitra upozornila, že výroky o zamýšleném propouštění ještě více destabilizují situaci v Policii ČR, a to jak mezi příslušníky, tak i mezi občanskými zaměstnanci, kde je již tak situace velmi napjatá. Konstatovala, že věcně nepřijatelné výroky o změnách zákona o služebním poměru mohou vyvolat nejistotu mezi příslušníky všech bezpečnostních sborů a mohou vést k nežádoucím odchodům zkušených příslušníků. Ministr vnitra v rozhovoru s předsedkyní OS své výroky fakticky dementoval ve smyslu jeho později, na webové stránce ministerstva vnitra, zveřejněného otevřeného dopisu příslušníkům Policie ČR a HZS.





V Praze dne 8. 8. 2010

Alena Vondrová
předsedkyně OS