Otevřete si dokument ve Wordu

Dotazy? Pište na náš e-mail

Informace předsedkyně OS

Předsedkyně OS intenzivně jedná s představiteli koaličních stran, především s předsedou vlády a některými ministry, ve věci restrikcí finančních prostředků na provoz a platy týkajících se roku 2010 a 2011. O jak složitou problematiku se jedná lze dovodit se zveřejněných Stanovisek OS a předsedkyně OS. Vzhledem k tomu, že koaliční smlouva byla zveřejněna respektive dostupná 9.7. 2010 mohla být jednání zahájena až po tomto datu, i když některá neformální jednání probíhala již dříve. Jednání probíhaly v průběhu měsíce června i s některými členy vlády J. Fischera. A to do doby, než se vláda rozhodla, že přípravu státního rozpočtu na rok 2011 přenechá nové vládě. První oficiální jednání předsedkyně OS s designovaným předsedou vlády P. Nečasem se uskutečnilo již 12.7. 2010. Týkalo se výhradně koaličními partnery dohodnutého snížení objemu prostředků na platy o 10% pro rok 2011 a související problematiky. Z jednání vyplynul jediný závěr, a to že v dohledných týdnech dojde k dalšímu jednání. Po jmenování vlády byly zahájeny jednání s jednotlivými ministry, z nichž níže uvádíme jen některé, a to v chronologickém sledu. Již 22.7.2010 došlo k jednání s ministrem vnitra a to za účasti předsedů NOS Policie ČR a OS hasičů. Stručný zápis zveřejňujeme na jiném místě. Další uskutečněná jednání předsedkyně OS s ministrem vnitra se již výlučně týkaly problematiky platů a zaměstnanosti občanských zaměstnanců Policie ČR především v roce 2010 a nedostatečného finančního krytí platů těchto zaměstnanců v roce 2010. Problematika platů a zaměstnanosti ostatních zaměstnanců v resortních organizacích ministerstva vnitra byla a je předmětem průběžných samostatných jednání. Jedná se jak o dopady restrikcí na platy a zaměstnanost v roce 2010, tak i v roce 2011. Vzhledem ke složité situaci s finančním zabezpečením platů občanských zaměstnanců Policie ČR v roce 2010 jednala předsedkyně OS o situaci také s předsedou vlády, s minstrem práce a zejména s ministrem financí (2.8. 2010). Ministr financí byl ministrem vnitra v minulém týdnu opakovaně požádán o souhlas s převedením 160 mil.Kč na platy občanských zaměstnanců v roce 2010, a to v rámci rozpočtové kapitoly ministerstva vnitra. Do uzávěrky této informace 7.8.2010 neobdrželo ministerstvo vnitra žádnou zprávu. Pokud ministerstvo financí nebude ve věci jednat obrátí se ministr vnitra na vládu, aby ve věci rozhodla.

Dne 27.7. 2010 proběhlo jednání s ministrem práce a sociálních věcí. Jednání se týkalo návrhu na 10% snížení objemu finančních prostředků na platy v roce 2011. Jednání bylo ukončeno bez závěrů s tím, že další jednání proběhne 29.7.2010. Jednání 29.7.2010 bylo rozšířeno o problematiku ministrem navrhované transformace Úřadů práce. V případě transformace Úřadů práce ministr rozhodl, aby další jednání ve věci vedl s odborovým svazem náměstek ministra P. Šimerka. K jednání dojde pravděpodobně v následujícím týdnu. V případě restrikce platů v roce 2011 zůstal problém otevřen.

Vzhledem k tomu, že se dalo předpokládat, že ministr financí předloží na jednání vlády dne 28.7. 2010 návrh na další restrikci běžných výdajů v roce 2010, který vláda nakonec schválila, obrátila se dne 24.7. 2010 předsedkyně OS na předsedu vlády písemně se žádostí, z níž citujeme:

"Pokládám proto za nezbytné, aby bylo provedeno důkladné šetření dopadů 5% trvalého krácení provozních výdajů včetně výdajů na platy (nad rámec schváleného státního rozpočtu na rok 2010) na zabezpečení agend a činností jednotlivých resortů, na zaměstnanost a platy zaměstnanců. Současně by měly všechny rezorty vládě doložit jaký dopad by mělo další, ministrem financí navrhované, krácení finančních prostředků na platy zaměstnanců, na činnosti a agendy zajišťované jednotlivými resorty a jaké případné negativní důsledky by to mělo na zajištění fungování státu a veřejných služeb zabezpečovaných přímo státem včetně uvedení přímých či nepřímých dopadů na občany (např. snížení ochrany spotřebitelů), na podnikatelskou sféru, ale také na udržení potřebné úrovně a kvality jednotlivých segmentů veřejné správy a služeb včetně specifikace případných bezpečnostních rizik. Upozorňuji, že další krácení objemu finančních prostředků na platy v roce 2010 není možné, neboť by to bylo v rozporu s příslušnými zákon. Z tohoto a z dalších důvodů uvedených níže nelze se snížením platů zaměstnanců veřejných služeb a správy souhlasit"

K písemné žádosti o další jednání byly přiloženy obě Stanoviska OS a předsedkyně OS a další analytické podklady. Lze konstatovat, že předseda vlády byl dostatečně ve věci informován. Přesto vláda další restrikci běžných výdajů v roce 2010 schválila.

K dalšímu jednání s předsedou vlády došlo 2.8. 2010. Jednání se týkalo kromě problematiky platů také některých návrhů z materiálu "Návrh příjmů a výdajů rozpočtových kapitol a státních fondů na rok 2011", který tentýž den zveřejnilo ministerstvo financí. V případě návrhu na snížení objemu prostředků na platy ve výši 10% předsedkyně OS opět konstatovala, že jakémukoliv rozhodnutí musí předcházet důsledné šetření situace v jednotlivých resortech. A zdůraznila, že předchozí věcné analýzy stávající situace v jednotlivých resortech v oblasti odměňování a zaměstnanosti ve vazbě na agendy a činnosti, které je nezbytné zajistit, včetně definování negativních dopadů navrhovaných restrikcí, jsou základní podmínkou, od níž se musí odvíjet celý rozhodovací proces. Tento požadavek zůstal ze strany předsedy vlády bez odezvy. Ze strany předsedy vlády bylo konstatováno, že se o problematice platů v roce 2011 bude dále jednat.

Předsedkyně OS také důrazně nesouhlasila s návrhem snížit tvorbu FKSP o 50% tzn. ze 2% na 1% a se snížením příspěvku státu obcím o 17,6% na výkon přenesené působnosti. A uvedla negativní důsledky těchto restrikcí. Konstatovala, že neměla dostatek času se seznámit s předloženým materiálem ministerstva financí a proto reaguje pouze na tyto dvě restrikce, neboť úzce souvisí s problematikou platů a zaměstnanosti. Kritickou poznámku měla také k návrhu, aby náklady na správu datových schránek nesl koncový uživatel. Materiál ministerstva financí "Návrh příjmů a výdajů rozpočtových kapitol a státních fondů na rok 2011" bude vládou projednáván dne 11.8.2010.

Jednání s předsedou vlády předcházelo téhož dne jednání s ministrem financí. Jednalo se výhradně o návrhu 10% snížení objemu finančních prostředků na platy v roce 2011. Ministr financí v podstatě všechny předložené věcné argumenty odmítl. Stejně tak odmítl požadavek na provedení analýzy dopadů restrikcí roku 2010 ve vazbě na navrhovanou restrikci pro rok 2011. Je evidentní, že ze strany ministra financí se jedná o čistě "účetní" přístup bez věcné znalosti situace.

Na základě výsledků dosavadních jednání se dne 6.8.2010 odborové svazy sdružující zaměstnance veřejných služeb a správy (OS ROPO) rozhodly, že požádají předsedu vlády o společné jednání, jehož by se zúčastnili ministr práce a sociálních věcí , ministr financí a předseda TOP 09 a předseda VV. Současně oznámily médiím, že dne 10.8.2010 se uskuteční tisková konference.



V Praze 7.8. 2010

Alena Vondrová, předsedkyně OS



Poznámka: K vyjádření ministra vnitra ze dne 4.8.2010 ke snížení počtu policistů a hasičů a ke změnám zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů zveřejníme samostatnou informaci.