K tisku dokumentu otevřete ve wordu - ZDE (velikost souboru 15 kB)

Americké zdravotnictví v České republice.

Ve světle nových skutečností lze jednoznačně usoudit, že finanční skupina Agel není tou finální stanicí, která ovládne české zdravotnictví. Funguje jen jako zprostředkovatel spolu s lidmi z Ministerstva zdravotnictví. Na obzoru se začíná objevovat americká nadnárodní organizace řízené péče Kaiser Permanente. Jedná se o největší organizaci řízené péče v U.S.A. a ta se chystá expandovat do ČR.

  1. Kaiser Permanente (KP) odstartoval mezinárodní poradenství v oblasti zdravotnictví. V článku (viz. zdroj) nabízí své poradenské služby v oblasti strategie, plánování, ekonomiky ve zdravotnictví atd. v ostatních zemích světa. Netají se tím, že má dostatek financí ke své expanzi.
  2. Zdroj: http://prnewswire.co.uk/cgi/news/release?id=57278

  3. Kaiser Permanente International (odnož KP pro zahraničí) zveřejnil na svých webových stránkách zahraniční klienty, se kterými spolupracuje. Z ČR se jedná o 3 klienty: * Euromednet (nyní Nemocnice Třinec Podlesí a.s. vlastněná Agelem), * Hutnická zaměstnanecká pojišťovna (ovládaná Agelem), * Reforma zdravotnictví-forum.cz (Macháček, Julínek, Hroboň, Bryndová, Svejkovský, Hodyc)
  4. Zdroj: http://www.xnet.kp.org/kpinternational/clients.html

  5. Ve dnech 6.-8.4.2008 proběhl v Praze 4. International Health Summit 2008. Uspořádalo ho občanské sdružení Reforma zdravotnictví-forum.cz ve spolupráci s americkým partnerem The Governance Institute (James A. Rice). Důležitým hostem byl také generální ředitel KP pan George C. Halvorson. Jeho přednáška byla zveřejněna v českém časopise Medical Tribune. Zdroj: http://ihsummit.eu/home.html
  6. Posledním indicií je poradenská firma McKinsey&Co, která funguje po celém světě. Pro KP tato firma prováděla v roce 1995 strategické plánování a obdržela velmi tučné odměny (viz. zdroj). Není náhodou, že MUDr. Pavel Hroboň pracoval pro McKinsey&Co 4 roky (98-02) jako konzultant. A není náhodou, že u McKinsey&Co současná poradkyně ministra Julínka PhDr. Lucie Bryndová získala doktorát.

Zdroj: http://kaiserpapershawaii.org/kaiserwatch.htm

Poslední jmenovaný zdroj je dlouhý článek o nekalých praktikách KP (miliardové zisky, omezování péče pro pacienty, propouštění vyškolených odborníků-lékařů výměnou za lékaře-začátečníky, obrovské výdaje na svou reklamu, miliónové pokuty za zanedbání péče atd). Stojí za to si ho celý pročíst, protože si člověk udělá představu, jak ve skutečnosti funguje KP. Existují i další webové stránky jako např. www.kaiserthrive.org, kde jsou zveřejňovány aktuální žaloby na KP i zkušenosti obyčejných lidí s KP (zanedbání péče, odmítnutí péče, neproplacení péče). Také jsou popsány způsoby jak KP zneužívá svůj statut neziskové organizace.

Kaiser Permanente logicky ztrácí americké klienty (pokles z 8.5mil na 6.9mil. za posledních 6 let) a proto hledá jiný zdravotnický trh. ČR se zdá jako ideální- levná pracovní síla, legislativa o řízené péči nachystaná na objednávku, v případě žalob ze strany pacienta - pomalé soudy a velmi směšná odškodnění. Navíc stát každý rok nasype 500mil. Kč na vzdělávání lékařů v soukromých nemocnicích. Julínek usilovně prosazuje zvýšení týdenní pracovní doby u zdravotníků. Prostě se pracuje na každém detailu tak, aby americká strana byla spokojená. Takže stačí, aby si Kaiser Permanente “plácnul” s Hroboněm, Julínkem, Macháčkem a Chrenkem, předal jim miliardy dolarů za české zdravotnictví a obchod století bude uzavřen!!!

Pozn: Pokud k tomu pomyslnému “plácnutí” dojde, bude se jednat o nevratné změny. ČR bude ještě ve větším průšvihu než Slovensko, protože miliardové arbitráže v dolarech už nikdy občané ČR nezaplatí!!!!