K tisku dokumentu otevřete ve wordu - ZDE (vel. souboru 15 kB)


 

 

V   Ý   Z   V A

 

 

 

Dne 21.5.2011 se od 13.00 hodin uskuteční na Václavské náměstí v Praze demonstrace proti zákeřným reformám připravovaným vládní koalicí. Protestní pochod vyjde z náměstí W. Churchilla, Praha 3 již za pět minut dvanáct.

Česká vláda není schopna zabránit rozkrádání peněz z veřejných rozpočtů. Aféry zametá pod stůl, zato rozhodnutí o tzv. reformách válcuje – bez konsenzu se sociálními partnery, bez analýzy dopadů na občany. Reformy zdravotnictví, daňového, důchodového a sociálního systému mají být schváleny už v červnu!

Zaměstnanci, senioři, pacienti a handicapovaní se stanou sponzory vládnoucích elit – budou odstátněny penze, zdravotnictví i sociální péče a uvrženy do služeb zisku.

Budou zlikvidovány zaměstnanecké benefity – přes tři miliony zaměstnanců přijdou o příspěvek na stravování, desetitisíce zaměstnanců ve stravovacích službách o práci.

Daňový paušál jako sleva na dani ve výši 250,- Kč měsíčně, navržený Miroslavem Kalouskem, nepokryje příspěvky na stravování a benefity. Na 600 tisíc zaměstnanců s nejnižšími příjmy nebude moci zaměstnanecký paušál uplatnit, protože daně neplatí.

Velkou důchodovou loupež zaplatíme my – důchody už nebudou přiměřenou náhradou mzdy pro budoucí seniory, jak to dnes umožňuje průběžně financovaný penzijní systém založený na principu solidarity. Tuto nejlevnější a nejspolehlivější ochranu občanů ve stáří vláda potápí. Důchodový účet dostává do deficitu, neboť za poslední čtyři roky šestkrát snížila odvody sociálního pojistného. Výpadky z průběžně financovaného systému vyrovná zvýšenou sazbou DPH (zdražení!) a takto získané peníze pak vyvede do soukromých kapitálových fondů, kde investiční rizika ponesou budoucí senioři.

Jen bohatí budou zdraví – tzv. řízená léčebná péče a placený nadstandard přinutí pacienty, aby si na každý výkon přispívali. Většina občanů na to nebude mít.

 

Odborový svaz státních orgánů a organizací vyzývá všechny základní organizace a jejich prostřednictvím členskou základnu a všechny zaměstnance veřejných služeb a správy k co nejširší účasti na této demonstraci. Potvrďte vaší účastí svůj postoj k navrhovaným zákeřným reformám. Tyto reformy povedou v případě jejich realizace k výraznému zhoršení ekonomické situace zejména střední a nízkopříjmové skupiny všech našich občanů a do budoucna i našich dětí. Nechceme přeci dopustit, aby se naše vlast stala „pokusnou laboratoří“ nezodpovědných experimentů vládní koalice!

 

 

Dne 12.5.2011

 

Ing. Jan Rovenský

předseda odborového svazu

státních orgánů a organizací