Dotazy? Pište na náš e-mail

Informace předsedkyně pro NOS č. 20 z 25.10. 2002

V Praze dne 25. října 2002

1..
Zaměstnance celní správy upozorňujeme, že na jiném místě NOS je zveřejněn
rozhovor předsedkyně OS A. Vondrové pro časopis CLO-DOUANE, na který tímto odkazujeme. Rozhovor obsahuje rovněž zásadní informace z jednání, které ve věci dopadu vstupu ČR do EU na celní orgány vedla předsedkyně OS s pane premiérem a s ministrem financí dne 16. 10. 2002 . Dne 23. 10. 2002 jednala předsedkyně OS ve stejné věci také s náměstkyní ministra financí I. Legierskou. Byla dohodnuta součinnost mezi OS, podnikovým výborem ZOCS a ministerstvem financí ve věci řešení personální problematiky uvolňovaných celníků. Rovněž byl dohodnut jeden ze způsobů zajištění informovanosti zaměstnanců celní správy v dané věci. O této problematice bude rovněž jednat podnikový výbor dne 30. 10. 2002. Na tomto jednání bude dohodnut společný postup OS a podnikového výboru s tím, že odbory trvají na vypracování projektu další zaměstnanosti uvolňovaných celníků. Na přípravě a realizaci projektu se bude odborový svaz společně s podnikovým výborem spolupodílet (obdobně, jako tomu bylo a doposud je např. v případě přípravy a realizaci druhé fáze reformy územní veřejné správy - rušení okresních úřadů ). Všem zaměstnancům celní správy proto doporučujeme, aby sledovali webové stránky OS, http://statorg.cmkos.cz, kde budou zveřejňovány všechny informace vztahující se k uvedené problematice. OS zavede pracovně-právní poradnu v dané věci, obdobně jako tomu je u okresních úřadů.

2.
Zaměstnance okresních úřadů upozorňujeme na sdělení ministerstva financí, které zveřejňujeme
na jiném místě. Na vyřešení obou vlekoucích se problémů se podílel odborový svaz společně s ČMOS školství a ČMKOS. Ze sdělení vyplývá,že se podařilo vyřešit, jak převod movitého majetku pořízeného z FKSP, tak i splátky půjček z FKSP. Doposud nevyřešen zůstává převod zůstatku FKSP mezi organizačními složkami státu a mezi organizačními složkami státu a obcemi případně kraji. Tyto převody nejsou ze zákona možné, s výjimkou převodu zůstatku FKSP mezi organizačními složkami státu, které mají shodného zřizovatele. V ostatních případech by muselo dojít ke změně příslušného zákona, což z hlediska časového je obtížně možné provést do 31. 12. 2002. OS při jednání s náměstkem ministra financí L. Zelinkou však trval na tom, aby při nejbližší novele příslušného zákona byla provedena taková úprava, aby tento převod byl umožněn. Do té doby musí odborový svaz uplatňovat v každém návrhu zákona, kde dochází k převodu výkonu práv a povinnosti z pracovně právních vztahů případně převodu práv a povinností z pracovně právních vztahů také úpravu, která by umožnila převod zůstatku z FKSP. Výše uvedené informace se netýkají převodu zůstatku FKSP u škol, které neměly právní subjektivitu a přecházejí v rámci reformy na školy s právní subjektivitou, kde byl tento problém vyřešen novelizací zákona č. 320/2002 Sb., zákonem č. 359/1999 Sb., o sociálně právní ochraně dětí v platném znění. Text novely je zveřejněn na www.skolskeodbory.cz.Upozorňujeme, že novelizace neřeší převod movitého majetku, pořízeného z FKSP, kde platí doporučený postup, obsažený ve sdělení MF ČR. Podle informací MF ČR bude sdělení MF zveřejněno ve Zprávách MF. Text sdělení bude předán okresním úřadům v průběhu týdne od 28. 10. 2002 a to přímo ministerstvem financí.

3.
OS obdržel k připomínám novelu vyhlášky č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb, která byla vypracována na základě dohody odborů a MF ČR, a jejímž cílem je pomoci řešit pomoc obětem povodní. Navrhuje se zvýšit sociální půjčky až na 50 000 Kč zaměstnanci, který byl postižen povodní na území, kde byl vyhlášen nouzový stav. Navrhuje se, aby bylo možno poskytnout zaměstnanci, který byl postižen povodní na území, kde byl vyhlášen nouzový stav, sociální výpomoc v dvojnásobné výši ( "nejvýše 30 000 Kč" ). Navrhuje se rovněž, obdobně jako při povodních v roce 1997 a 1998, aby bylo možno poskytovat z FKSP dary jiným osobám, které byly postiženy povodní na územích, na kterých byl vyhlášen nouzový stav. Navrhuje se, aby tyto dary mohly být poskytnuty jen fyzickým osobám a příspěvkovým organizacím, např. škola škole, soud zaměstnancům jiného soudu. Navrhuje se, aby na tyto dary bylo možno použít prostředky fondu nad stanovený limit, který je stanoven pro ostatní dary. Vyhláška nabude účinnosti dnem vyhlášení. Přijatý text novely vyhlášky zveřejníme v následujícím čísle NOS a na webové stránce OS.

4.
OS obdržel k připomínkám návrh zákona , kterým se mění zákon č. 65/1965 Sb., zákoník práce ve znění pozdějších předpisů. Plné znění návrhu zákona, včetně důvodové zprávy zveřejňujeme na jiném místě NOS. V době uzávěrky NOS zpracovává ČMKOS i OS stanovisko k předloženému návrhu zákona. Termín odevzdání připomínek byl MPSV stanoven na 15. 11. 2002. Zveřejněním návrhu zákona OS umožňuje všem ZO a zaměstnancům vyjádřit se k návrhu zákona. Připomínky a návrhy na případné změny zašlete nejpozději do 11. 11. 2002 na e-mailovou adresu OS statorg@cmkos.cz, nebo faxem č: 224 142 273. Stanovisko ČMKOS bude zveřejněno v dalším čísle NOS. O výsledcích připomínkového řízení přineseme informace v NOS.

5.
Jako v každém roce i letos zveřejňuje OS Metodickou pomůcku - návrhy vzorových kolektivních smluv, zvlášť pro obce a pro rozpočtové a příspěvkové organizace. Tato metodická pomůcka by měla významně pomoci základním odborovým organizacím při přípravě kolektivních smluv, a s tím souvisejícího kolektivního vyjednávání. Metodickou pomůcku lze obdržet také v elektronické podobě na e-mailové adrese statorg@cmkos.cz.

Alena Vondrová,
předsedkyně OS