Otevřete si
zobrazený text ve formátu WORD

Stáhněte si
zobrazený text v zip souboru

Dotazy? Pište na náš e-mail

POSTUP NAKLÁDÁNÍ S PROSTŘEDKY FONDU KULTURNÍCH A SOCIÁLNÍCH POTŘEB PŘI UKONČENÍ ČINNOSTI OKRESNÍCH ÚŘADŮ


K četným dotazům v souvislosti s rušením okresních úřadů, které se týkají majetku pořízeného z fondu kulturních a sociálních potřeb sdělujeme:


1) Movitý majetek pořízený z fondu kulturních a sociálních potřeb

Movitý majetek pořízený z fondu kulturních a sociálních potřeb okresního úřadu, který je ve vlastnictví státu a který byl využívám zaměstnanci, kteří jsou převáděni na jiné organizace nebo nově vzniklé organizace nebo územní samosprávné celky, lze bezúplatně převést na organizaci, na kterou přecházejí zaměstnanci, pro které byl tento majetek při jeho pořízení určen.

Pokud se movitý majetek v souvislosti s přechodem zaměstnance převádí na příspěvkové organizace zřizované územními samosprávnými celky nebo na územní samosprávné celky, postupuje se podle ustanovení § 22 odst. 2 zákona č. 219/2000 Sb., o majetku České republiky a jejím vystupování v právních vztazích. Zákonnou podmínkou pro bezúplatný převod vlastnictví uvedeného majetku je podle citovaného ustanovení veřejný zájem na takovém převodu, anebo, je-li takový převod konkrétního majetku hospodárnější než jiný způsob naložení s ním. V úvahu může přitom připadat i splnění obou podmínek.

K převodu dochází na základě darovací smlouvy podle OZ. Okresní úřad uzavírá darovací smlouvu s novou organizací nebo s obcí. Darovací smlouvy mohou být uzavřeny při splnění zákonných podmínek pro převod vlastnictví majetku státu (viz § 21 odst. 1 zákona č. 219/2000 Sb., ve znění pozdějších předpisů, případně s užitím § 15 odst. 2 vyhlášky č. 62/2001 Sb.), smlouvy musí být písemné. Je třeba správně označit dárce a obdarovaného. Dárcem je Česká republika-Okresní úřad…..zastoupená…..(příslušným přednostou okresního úřadu nebo jiným pověřeným pracovníkem okresního úřadu, viz § 7 zákona č. 219/2000 Sb.). Ve smlouvě je třeba specifikovat převáděný movitý majetek tak, aby nevznikaly v tomto směru žádné pochybnosti (půjde-li o větší rozsah věcí, připojit jejich seznam v příloze, která bude nedílnou součástí darovací smlouvy) a uvést jeho hodnotu vedenou v účetnictví. Ve smlouvě musí být jednoznačně uvedeno, že se jedná o movitý majetek určený pro konkrétní organizaci nebo územní samosprávný celek. Na základě této smlouvy musí být upravena zřizovací listina organizací, které tento majetek budou přebírat, v oblasti podmínek pro nakládání se svěřeným majetkem. Pokud nové organizace vzniknou až po 1. 1. 2003 a majetek je převáděn na obec, mělo by být konkrétně určeno, pro kterou organizaci je převáděný majetek určen a přejímající obec smluvně zavázat, že majetek organizaci pro převáděné účely předá.

Ve výše uvedených případech okresní úřad vypracuje seznam převáděného movitého majetku podle jednotlivých organizací nebo obcí, na které bude majetek bezúplatně převádět a přejímající organizace jej zahrne do svého majetku ke dni převodu.

Pokud se movitý majetek z obdobných důvodů převádí na organizační složky státu, nejedná se o převod vlastnictví, ale o změnu příslušnosti hospodařit s předmětným movitým majetkem. V těchto případech bude majetek převeden formou zápisu (§ 14 vyhlášky č. 62/2001 Sb., o hospodaření organizačních složek státu a státních organizací s majetkem státu), poněvadž předávající i přejímající organizace jsou organizační složky státu.

Darovací smlouvy, případně zápisy o změně příslušnosti musí být uzavřeny nejpozději dne 31. prosince 2002.




2) Pohledávky za zaměstnanci nesplacených zůstatků půjček z fondu kulturních a sociálních potřeb

Podle § 6 odst. 3 vyhlášky č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb, dojde-li ke skončení pracovního poměru, je půjčka splatná nejpozději do šesti měsíců ode dne jeho skončení, pokud není ve smlouvě o půjče stanoveno jinak. Proto upozorňujeme na tuto možnost, že lze dohodnout se zaměstnancem dodatkem ke smlouvě o poskytnutí půjčky jak bude půjčka dále splácena. Pokud zůstane pohledávka okresního úřadu za zaměstnancem ve výši nesplaceného zůstatku půjčky, lze tuto pohledávku bezúplatně postoupit na organizaci nebo obec, kam bude zaměstnanec přecházet. Vyžaduje to však schválení Ministerstva financí. V daném případě se postupuje podle § 32 zákona 219/2000 Sb. a podle § 524 a následujících občanského zákoníku. Smlouvu o bezúplatném postoupení pohledávky uzavírá okresní úřad a organizace, na kterou pohledávka za zaměstnancem přechází.

Půjde-li o více pohledávek postupovaných jednomu subjektu, doporučuje se sjednat s tímto postupníkem smlouvu na postoupení více pohledávek najednou a jejich seznam pak uvést v příloze smlouvy, která bude její nedílnou součástí. Pohledávky je třeba ve smlouvě specifikovat co do druhu a výše včetně příslušenství a označení dlužníků. Pokud jde o postup při předkládání žádostí Ministerstvu financí o schválení smluv o postoupení pohledávek (§ 32 zákona č. 219/2000 Sb.), odkazujeme na metodický materiál Ministerstva financí pro organizační složky státu a státní organizace - náležitosti žádostí o schválení podle § 12 odst. 2, § 22 odst. 3 a § 32 zákona č. 219/2000 Sb. ze dne 27. července 2001, č. j. 13 414/2001, který všechny okresní úřady obdržely a mají k dispozici.

Za podmínky stanovené v § 3 odst. 7 vyhlášky č. 114/2002 Sb., může být nesplacený zůstatek půjček poskytnutých zaměstnanci podle § 6 a § 11 odst. 2 vyhlášky prominut za podmínek stanovených § 34 zákona č. 219/2000 Sb., nejvýše však lze prominout částku 15000 Kč.





Celý text..... se zobrazí ve formátu WORD, prosíme chvíli o strpení. Pozor, pokud chcete uložit na disk, je potřeba otevřít menu Soubor/Uložit jako......