K tisku dokumentu otevřete ve wordu - ZDE (vel. souboru 15 kB)



Náměty k řešení problémů nastolených na jednání představitelů ČMKOS spředsedou vlády dne 6.9.2010 v rámci stávajícího systému odměňování

(beze změny zákoníku práce)

  1. Odměňování zaměstnanců zařazených v nižších platových třídách

  2. Současná právní úprava, konkrétně § 6 odst. 1 písm. a) nařízení vlády č. 564/2006 Sb., umožňuje určit zaměstnancům zařazeným v 1. – 5. platové třídě platový tarif v rámci rozpětí platových tarifů stanovených pro nejnižší až nejvyšší platový stupeň příslušné platové třídy. V praxi to znamená, že zaměstnavatel může výše uvedeným zaměstnancům určit platový tarif bez ohledu na délku praxe. Jedinou podmínkou je, aby okruh zaměstnanců, kterých se tento zvláštní způsob určení platového tarifu týká, a pravidla pro určení platového tarifu v rámci rozpětí 1. – 12. platového stupně byly sjednány v kolektivní smlouvě či stanoveny ve vnitřním předpise zaměstnavatele.


    K motivaci zaměstnanců a dosahování potřebné výkonnosti a kvality neslouží však jenom platová opatření. Důležitá je i důsledná aplikace příslušných ustanovení pracovněprávních předpisů - v daném případě zejména § 300 tam, kde je to vhodné a zejména § 302 zákoníku práce. V praxi se používají i další nástroje, jejichž cílem je zvýšit například efektivitu řízení a tím i motivaci zaměstnanců (mimo jiné též metoda CAF).


    Závěr:

    Využití stávající právní úpravy bez nutnosti změny zákoníku práce tedy umožňuje řešit zadaný problém.

  3. Odměňování absolventů škol a mladých zaměstnanců
  4. Do nařízení vlády č. 564/2006 Sb., lze doplnit ustanovení, které umožní stanovit pravidla pro postup zaměstnanců do vyššího platového stupně podle hodnocení pracovních výsledků. Legislativně by bylo možno třeba vymezit maximální přípustné zrychlení postupu v platových stupních v rámci přiznané platové třídy (např. jednorázový postup o 2 platové stupně apod.). Bližší podmínky pro využití této možnosti, včetně způsobu hodnocení a okruhu zaměstnanců, kterých by se takový postup týkal, by měly být dohodnuty v kolektivní smlouvě nebo stanoveny ve vnitřním předpisu. (Původní nařízení vlády č.253/1992 Sb., obdobné ustanovení obsahovalo.)

    Podle našeho názoru by taková úprava měla výrazný motivační charakter především pro mladé zaměstnance.


    Závěr:

    K vyřešení problému odměňování absolventů škol a mladých zaměstnanců není zapotřebí změny zákoníku práce. Lze využít řešení, které obsahovalo původní vládní nařízení 253/92 Sb.

  5. Zvýšení motivace v rámci současného platového systému

Současně platná právní úprava obsahuje dostatečné množství motivačních prvků v odměňování. Jejich využití je především záležitostí dostatečných finančních zdrojů, které má zaměstnavatel k dispozici a efektivního a kvalitního řízení zaměstnanců. Dlouhodobým problémem, který se na základě přijímaných úsporných opatření výrazně prohlubuje, je nedostatečné zabezpečení finančních prostředků na platy zaměstnanců odměňovaných z veřejných rozpočtů.


Problém motivace zaměstnanců nelze redukovat jen na oblast odměňování.. Motivujících faktorů je celá řada, např.:

  • stabilita zaměstnání
  • perspektiva zlepšování postavení v zaměstnání a funkčního postupu
  • možnosti zvyšování kvalifikace (které se pak např. ve školství projeví v přiznaných příplatcích), prohlubování kvalifikace a odborného růstu obecně
  • záruky, že na vedoucí místa budou jmenovány osoby schopné svou pozici bezchybně odborně i manažersky zvládnout.
  • je kvalita mezilidských vztahů, stabilní pracovní kolektiv vedený zkušeným řídícím pracovníkem, který je kolektivem respektován jako odborná i morální autorita. Absence uvedených podmínek je častým důvodem nespokojenosti zaměstnanců a příčinou ukončení pracovních poměrů.


V přístupu vlády se považují za motivační nástroj pouze tzv. nenárokové složky platu a zvyšování podílu této nenárokové složky na celkové výši platu zaměstnance. Tento přístup je však velice zjednodušující. Zkušenosti naopak prokazují, že zaměstnanci takto motivaci nechápou a motivační pro ně je vyšší příjmová jistota.


Problém zaměstnanců, jejichž práce neodpovídá požadovanému standardu ať již svojí kvalitou nebo kvantitou, je třeba řešit personálně (viz nástroje obsažené v zákoníku práce od řízení, kontroly, organizování, hodnocení práce až po ukončení pracovního poměru pro neuspokojivé pracovní výsledky).


Závěr:

K vyřešení problému motivace zaměstnanců mohou být využity motivační prvky umožněné současnou právní úpravou bez potřeby změny zákoníku práce.


Odborové svazy trvají na tom, aby systém odměňování byl zachován v současné podobě.





V Praze dne 14. 9. 2010

Odborové svazy sdružující zaměstnance ve veřejných službách a správě