K tisku dokumentu otevřete ve wordu - ZDE (vel. souboru 35 kB)


 

Proč musíme říci „NE“ takto připravovaným reformám

 

Stávající vládní koalice pracuje na reformách, které postihnou hlavně občany, kteří si na svoje živobytí vydělávají poctivou prací za plat. Občany, kteří nemají žádné miliony v bankách, žádné akcie podniků, žádné ulité finance v zahraničí, dokonce ani v tuzemských bankách. Většinou jsou to lidé, kteří žijí ze svého platu a nemají na rozhazování.

Ve svých rozhodnutích se vládní politici zaštiťují prohlašováním, že oni plní to, proč je lidé volili. Když si přečteme, co se na nás chystá, tak je na to jediná odpověď: „Toto jsme, ale nevolili!“

 

·         Daňová reforma

-        Tzv. sjednocení DPH spočívající hlavně ve zvýšení sazby 10% na společnou, vyšší. Co to znamená? Zdražení např. potravin, léků, energie, vody apod. – prostě zdražení základních potřeb, to je všeho, co si musíme denně koupit.

-        Sjednocení vyměřovacích základů do jedné částky. Počin je to dobrý, ale co to také znamená? Jedna částka = jedna daň. Takže vyšší základ pro platbu na sociální a zdravotní pojištění, tedy opět zdražení a to jen pro zaměstnance! Osobám samostatně výdělečně činným se již tak nižší odvody dále sníží!

-        Zrušení „benefitů“ – vláda argumentuje režijními jízdenkami. Dobře, ale proč rušit i stravenky? Pan Kalousek argumentuje, že je využívá jen někdo, ale víme, že to jsou asi 3 miliony zaměstnanců. Už neříká, že to jste vy, kteří ze svého platu platíte daně a plníte státní rozpočet. Argument, že se za stravenky nakupuje alkohol a cigarety? Co brání jasně stanovit, co se za „stravenky“ může koupit. Nic, jen se to nehodí do rozhodnutí „zrušit“. Není to trochu uražená ješitnost pana Kalouska, protože již jednou tuto kauzu prohrál a on nerad prohrává?

 

·         Zákoník práce

-        Pod záminkou vyšší pružnosti dále omezit ochranu zaměstnanců, ochranu těch, kteří jsou vždycky ti, kteří tzv. tahají za kratší konec provazu.

-        Neschopnost řídit zaměstnance, nahradit možností automaticky trestat bez zdůvodnění, bez vysvětlení.

-        Omezit roli odborů, jediného zástupce zaměstnanců, při kolektivním vyjednávání, při ochraně práv zaměstnanců.

 

·         Důchodová reforma

-        Nikdo nepopírá, že se musí otázka důchodů řešit, ale ne takto!

-        Vyvedení části financí z průběžného systému do soukromých penzijních fondů nic neřeší. Již dnes se tvrdí, že bychom se měli do stávajících fondů ukládat cca 2.500,- Kč měsíčně. Máte pocit, že nové soukromé fondy tyto peníze pojištěncům vydělají? Kde jsou jejich zisky, jejich režie a další náklady těchto soukromých fondů? Je známo, že tyto náklady tvoří až 20% vybraných peněz! Co hrozí? Budeme platit více a výsledek bude nejistý i vzhledem k tzv. podnikatelskému riziku těchto soukromých fondů, které v ČR vždy odnese pojištěnec. Kolik lidí bude mít na to, aby si do fondů spořili dostatečnou částku?

-        Řešení problémů s finančními zdroji na penze, prodlužováním věku odchodu do důchodu znamená pro mnoho profesí, že umřou na pracovišti.

 

·         Zdravotnictví

-        Pokračování velkého tunelu. Bezplatná zdravotní péče se změní na placený nadstandard, spíše placený standard. Vše zaplatí pacient formou spoluúčasti. Myslíte, že budete mít z čeho?

 

Pokud chcete, aby reformy pomohly hlavně občanům a nikoliv jen privilegovaným skupinám, pokud vám těchto pár argumentů „otevřelo oči“, přijďte 21. května do Prahy! Přijďte říct s námi: „Reformy ano, ale ne takto.“ „Reformy ano, ale reformy spravedlivé pro všechny.“ Pokud nás bude hodně, každá rozumná vláda bude naslouchat. Nerozumná musí odejít.