K tisku dokumentu otevřete ve wordu - ZDE (vel. souboru 6 kB)

Výzva vládě, poslancům a senátorům Parlamentu České republiky.



Vážený pane premiére, páni ministři, poslankyně, poslanci, senátorky a senátoři!


Poprvé ve dvacetileté polistopadové historii jdou zaměstnanci státní správy společně se zaměstnanci veřejných služeb do stávky. Hasiči a policisté, kteří nemají toto právo, budou demonstrovat.

Vláda a politici by neměli k této skutečnosti zůstat lhostejní. České odbory se vždy chovaly konstruktivně a upřednostňovaly sociální dialog. Dvacetiletá historie dává jednoznačně za pravdu, že si vydobyly vlivné místo v občanské společnosti právě tím, že především vyjednáváním významně ovlivňovaly zaměstnaneckou a sociální politiku. Neobstojí žádný politik, který by jim chtěl dávat nálepku “stávkuchtivých” odborů za každou cenu.

Nyní v době globální krize, která i u nás za sebou nechává sociálně bolestivé jevy, jež nejvíce dopadají na zaměstnance a jejich rodiny, se ČMKOS usilovně snaží prokázat, že existují cesty, aby dopady na tyto skupiny obyvatel byly co nejmenší.

Nechápeme, proč se současná vláda vydala pouze cestou škrtů za každou cenu a rozhodla se, že neustoupí ani o píď. Jednání s vládou bylo jako jednání s hluchým, který nenaslouchal argumentům, vláda nebyla ochotna přistoupit na přijatelný kompromis. Vždy jsme deklarovali, že příjmy státního rozpočtu vedle rozumných úspor, které podporujeme, musí zajistit především zdanění šedé ekonomiky, podpora ekonomického růstu a zavedení progresivní daně u vysokých příjmů.

Vážení odpovědní politici, vládo rozpočtové odpovědnosti, dnes 8. prosince 2010 se veřejně ohrazujeme proti nepromyšleným změnám, odmítáme, aby platy policistů, hasičů, civilních zaměstnanců, úředníků, pracovníků ve zdravotnictví a sociálních službách, ve školství a kultuře sloužily jako rozpočtové záplaty. Odmítáme platit dluhy za špatné vládnutí!





V Praze dne 8. 12. 2010
Stávkující a účastníci protestních shromáždění